Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogy el ne vigye a szél - strandzászló rögzítési lehetőségek

Hogy el ne vigye a szél - strandzászló rögzítési lehetőségek
A strandzászlók összeszereléséről készítettünk már írásos bejegyzést, forgattunk videót, ez a feladat tehát senki számára nem okozhat már gondot. Most a különböző rögzítési módokat fogjuk sorra venni, mert végeredményben az sem elhanyagolható szempont, hogy az összeszerelt, gyönyörű szép, új strandzászló ott maradjon, ahová leraktuk.

Legyen szó akár csepp alakú strandzászlóról, akár cápa uszony alakúról, mindkét esetben igaz, hogy a zászlókat egy megfelelő hosszúságú, összedugdosható rúdra kell felhúzni. A zászlót a rúdhoz felső végén a zárt végű bújtató, alsó végén pedig egy gumis akasztó rögzíti. Ezeket az elemeket tartalmazza a zászló csomagja, a rögzítéshez azonban további eszközre/eszközökre van szükség, ami nem képezi a csomag részét. Alapvetően két lehetőség áll a rendelkezésünkre: vagy a földbe szúrunk le egy tartó elemet vagy egy nagy tömegű talpat használunk. Ezeket a zászló tartókat külön lehet megvásárolni és a döntést annak függvényében kell meghozni, hogy milyen szerkezetű talajra szeretnénk felállítani a strandzászlót. Az alábbiakban bemutatjuk mindkét eszköz tulajdonságait amiből kiderül az is, hol, milyen körülmények között alkalmazhatók.

Földbe szúrható tartó

Ahogy az a megnevezéséből is látszik ezt az eszközt a földbe, füves talajba kell leszúrni ahhoz, hogy megtartsa a strandzászlót. Nem alkalmazható szilárd burkolatú talajon, azaz aszfaltozott vagy betonozott járdán és úton, térkövezett felületen. A leszúrható tartó egyik végén kihegyezett, hosszúkás fém rúdból, a másik végén egy rotátorból áll. Értelemszerűen a kihegyezett végét kell a talajba szúrni, hogy stabilan megtartsa a szélben lengedező strandzászlót. Ebben segítségére lesz a tartó végén található rotátor.

A rotátorra kell ráhúzni a zászlórúd legalsó elemén kialakított hüvelyes részt. A rotátor egy saját tengelye körül könnyen elforgó alkatrész, aminek köszönhetően a strandzászló mindig az aktuális szélirányba tud fordulni. Ennek következtében a zászlóra és ezáltal a leszúrható tartóra is jelentősen kisebb erő és nyomás nehezedik, mintha fixen állna és vitorlaként tudna belekapaszkodni a szél. A rotátornak köszönhetően tehát jelentősen csökken a strandzászlóra és a tartóra nehezedő erő, ennek ellenére nagyon laza, pl. homokos talajon elképzelhető, hogy az erős szél ki tudja mozdítani a leszúrt tartó rudat a földből. Ezért javasoljuk, hogy ilyen körülmények között, nagy szélben vegyék ki a strandzászlót a tartóból.

Acél talp

A strandzászló tartó acél talpat szilárd burkolatú talajon lehet alkalmazni a zászló megtartására. Ez egy kb. 40x40 cm-es acél lemez, amelynek az egyik felén középen kiáll egy tüske, amire közvetlenül rá lehet húzni a zászlórúd legalsó részén lévő hüvelyt vagy a rotátort, amely segíti a strandzászló elfordulását a széliránynak megfelelően a fent leírt módon. Két különböző acél talp kapható, 4 kg és 8 kg tömegű. A kisebb méretű strandzászlókhoz a 4 kg-os ajánlott, míg a nagyobb méretűekhez a 8 kg-os. Ezek stabilan megtartják a rájuk helyezett zászlót és a rotátornak köszönhetően nem kell azért aggódni, hogy feldönti őket a szél.

Összegezve a fentieket: földbe, füves talajra a leszúrható zászló tartót, szilárd burkolatú felületre pedig az acél talpat lehet használni a strandzászló talapzatául. Mindkét esetben erősen ajánlott a rotátor alkalmazása, aminek köszönhetően a zászló mindig az aktuális szélirányba tud fordulni, ezzel csökkentve a felborulás esélyét.

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos