Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Változások a tűzvédelem területén, ez sokakat érint

Változások a tűzvédelem területén, ez sokakat érint
2024. január első napján jelent meg az a BM rendelet (101/2023. (XII. 29.)), ami jelentős változásokat hoz sokak életébe a tűzvédelmi szabályzat, tűzvédelmi házirend és tűzvédelmi oktatás területén. A rendelet 8 paragrafusban dolgozza fel a három témakört, külön-külön foglalkozva mindegyikkel. Nézzük meg röviden, milyen változások szerepelnek benne.

Az első két pont négy paragrafusban rögzíti a tűzvédelmi szabályzat témakörét, ami vonatkozik minden gazdasági tevékenységet végző magánszemélyre és jogi személyre. A rendelet kimondja, hogy a jelzett személyeknek tűzvédelmi szabályzatot kell készítenie és elrendelnie annak alkalmazását tevékenysége megkezdésekor. A tűzvédelmi szabályzatnak tartalmaznia kell többek között a tűzvédelmi feladatot ellátó személyek feladatait és kötelezettségeit, a rendszeres és alkalomszerű tűzveszélyes tevékenység végzésének szabályait, továbbá a tűzvédelmi szabályzat készítőjének nevét és elérhetőségét. Ezen kívül a tűzvédelmi szabályzat mellékletét képező tűzriadó tervet kell készíteni a rendeletben meghatározott bizonyos esetekben. Ilyenek pl. az oktatási intézmények, ha azok befogadóképessége meghaladja az 50 főt vagy 20-nál több férőhellyel rendelkező kereskedelmi szálláshelyek. A rendelet részletesen leírja, hogy mit kell tartalmaznia a tűzriadó tervnek és azt ki is kell helyezni hozzáférhető helyen.

Tűzoltó készülék tábla ISO 7010A rendelet előírja, hogy az a gazdasági tevékenységet folytató magánszemély vagy jogi személy, aki nem készít tűzvédelmi szabályzatot, annak egy meghatározott általános tűzvédelmi szabályzatot kell alkalmaznia.

A harmadik pont a tűzvédelmi házirend témakörét dolgozza fel, amely a háromnál több építményszinttel rendelkező, tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben a közös képviselőre vagy ennek hiányában a tulajdonosra bízza, hogy írásban kidolgozza és kiadja ezt a dokumentumot. A tűzvédelmi házirendnek tartalmaznia kell többek között a tárolásra vonatkozó előírásokat, a nyílt láng használatára és dohányzásra vonatkozó korlátozásokat, a közművek főelzáró szerelvényeinek helyét vagy pl. a tűzvédelmet biztosító eszközök, berendezések használatára vonatkozó előírásokat.

A negyedik pont a tűzvédelmi ismeretekről és oktatásról rendelkezik. Ennek értelmében a gazdálkodó tevékenységet végző magánszemély vagy jogi személy évenként rendszeres tűzvédelmi oktatást köteles tartani a rendeletben szereplő feltételek fennállása esetén. Ilyen pl. ha az épületben menekülésben korlátozott személyek vannak vagy ha az épületben 1000 kg vagy 1000 l mennyiséget meghaladó fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot tárolnak.

A rendelet teljes terjedelmében elérhető ezen a linken. A TáblaDepo, a kötelező és szabványos táblák gyártójaként minden szükséges tűzvédelmi tábla vagy menekülési útvonal tábla beszerzésében segítséget tud nyújtani Önnek. 

Tartalomhoz tartozó címkék: hasznos érdekes tűzvédelem