Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szabadtéri rendezvények szabályai

Szabadtéri rendezvényre készül?

Kerüljön képbe a menekülési útvonalak előírt jelöléseivel

Szabadtéri rendezvény esetén a számos tennivaló mellett számolnunk kell a menekülési útvonalak biztosításával és annak megfelelő jelölésével. 
A menekülési útvonal megtervezésének célja, hogy tűz, bombariadó vagy egy váratlanul kialakuló szélsőséges időjárás esetén a rendezvény résztvevői biztonságosan elhagyhassák a helyszínt vagy a kijelölt biztonságos területre jussanak.

A rendezvényen - napszaktól függetlenül - a menekülési irányt megfelelő méretű és grafikájú táblákkal kell jelölni. A menekülési útat jelző tábláknak olyan kívülről vagy belülről megvilágított, vagy utánvilágító biztonsági jelzéseknek kell lenniük (TvMI 10.3:2022.06.13.. - 2.2.16. pontja alapján), amelyek napnyugta után is jól láthatóan jelzik a kijelölt menekülési útvonalat. A kihelyezés pontjainak megtervezésekor ügyelni kell arra, hogy az a rendezvény területének bármely pontjáról elvezesse a résztvevőt a helyszínről.

A szabadtéri rendezvények esetén ennek a biztonsági jelnek a legkisebb előírt mérete az 1200x600 mm.

A táblák anyagának, kivetlének kiválasztásakor célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

-  a rendezvény kizárólag nappal vagy sötétedés után is tart
- biztosítható-e a tábla folyamatos megviágítása (áramszünet esetén is)
- kizárólag egy rendezvényen lesz kihelyezve vagy több alkalommal

A célnak tökéletes megoldást nyújt a műanyag tábla kivitel, többszöri felhasználás esetén, ha gyakran kerül más-más helyszínre a tábla érdemes szendvicslemez táblát (alumínium-műanyag kompozit táblát) választani, ami strapabíróbb és masszívabb alapanyag.

A rendezvények szervezésével kapcsolatos további előírásokról a Katasztrófavédelem weboldalán a szabadtéri rendezvények tűzvédelmi jellemzőiről szóló Tűzvédelmi Műszaki Irányelvben tájékozódhat.